flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховній Раді розпочали розгляд законопроекту про антикорупційний суд

23 травня 2018, 16:16

Верховна Рада України приступила до розгляду законопроекту про Вищий антикорупційний суд, до якого у другому читанні надійшло майже 2 тис. поправок.

Напередодні Комітет з питань правової політики та правосуддя розглянув на своєму засіданні зауваження і пропозиції, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону про Вищий антикорупційний суд № 7440, поданого Президентом України та прийнятого парламентом за основу.

До засідання Комітету було підготовлено порівняльну таблицю до законопроекту, яка містить 1925 поправок і пропозицій. За результатами засідання Комітету до порівняльної таблиці додатково включено 2 поправки.

За результатами розгляду поправок і пропозицій 271 враховано (з них 12 враховано редакційно, 114 враховано частково), 1584 – відхилено, а по 72 – Комітет не визначився, тому за них голосуватимуть у сесійній залі.

Тим часом Головне науково-експертне управління Верховної Ради у своєму висновку до проекту, поданого до другого читання, вказало на низку його недоліків, а саме: у проекті містяться норми, що порушують принцип інстанційності, не визначено кількість суддів, яка має працювати в антикорупційному суді, наявні суперечливі формулювання у вимогах до кандидатів на посади суддів та Громадської ради міжнародних експертів та ін.

Також у висновку зазначається, що положення Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (в редакції проекту) не узгоджуватимуться із положеннями чинного Закону України «Про судоустрій і статус суддів», особливо в частині діяльності Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, яка має здійснювати апеляційний перегляд рішень, ухвалених Вищим антикорупційним судом як судом першої інстанції. 

Тому, як зазначають експерти, одночасно із законом про Вищий антикорупційний суд є необхідним внесення низки змін ще й до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", а також Кримінального процесуального кодексу.