flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Ради суддів України

14 липня 2014, 12:32

      11 липня 2014 року у приміщенні Державної судової адміністрації України продовжилося засідання Ради суддів України. Оскільки перше засідання новообраної РСУ  відбулося під час проведення ХІІ позачергового з’їзду суддів України, деякі питання діяльності залишилися не вирішеними, тому було прийнято рішення про оголошення перерви в засіданні, яке наразі було продовжено в режимі відеоконференцзв’язку.

        Участь у роботі Ради суддів взяли 28 членів, голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик, Голова ДСА України Зеновій Холоднюк, головний спеціаліст Департаменту громадської безпеки МВС України Олександр Малий, представники ЗМІ.

Члени Ради розглянули питання визначення заходів забезпечення організаційної єдності функціонування органів судової влади в зоні проведення АТО у зв’язку із  надходженням до вищого органу суддівського самоврядування спільного звернення голови апеляційного суду Донецької області  Агєєва О.В., голови Донецького апеляційного адміністративного суду Ханової Р.Ф., голови Донецького апеляційного господарського суду Кулебякіна О.С. і працівників судів, які працюють у м. Донецьку, а також звернення голови апеляційного суду Луганської області Гаврилюка В.К.

     За результатами обговорення прийнято рішення звернути увагу керівників Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України та начальників територіальних підрозділів МВС України у Луганській та Донецькій областях, інших суб’єктів, які здійснюють боротьбу з тероризмом та залучаються до проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, на те, що в зоні проведення такої операції знаходяться судові установи, які продовжують здійснювати правосуддя відповідно до законів України, та вжити посилених заходів із охорони життя і здоров’я суддів, працівників апаратів судів та громадян – учасників судових процесів, які працюють та/або перебувають у приміщеннях судів, що знаходяться на території Донецької та Луганської областей в зоні проведення антитерористичної операції, а також заходів із охорони приміщень цих судів та збереження документації.

     

РСУ рекомендовано зборам суддів окружних та апеляційних адміністративних, місцевих та апеляційних господарських, місцевих та апеляційних судіввідповідних територіальних одиниць, на території яких проводиться АТО, за наявності загрози життю та здоров`ю суддів, працівників апарату суду й учасників судового процесу розглянути питання щодо тимчасового призупинення на період проведення АТО розгляду справ у звичайномурежимі і визначення іншого особливого режиму роботи суду.
Доручено також ДСА у разі необхідності забезпечити тимчасове розміщення сімей суддів та працівників апаратів судів Донецької та Луганської областей в оздоровчому комплексі "Шкло" або інших місцях на час проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.
Радою суддів України, серед іншого, прийнято рішення звернутися до:
Президента України Порошенка П.О. щодо вжиття заходів реагування на неправомірні дії, вчинені органами державної влади, правоохоронними органами, автогромадою та люстраційним комітетом Майдану за фактами посягання на незалежність суддів і судової влади;
Генерального прокурора України Яреми В.Г. щодо необхідності посилення нагляду за додержанням законів стосовно забезпечення державного захисту судів, суддів і працівників апарату судів; дотримання вимог кримінального процесуального законодавства України при внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що несуть загрозу незалежності суддів; вирішення питання про відповідність займаним посадам тих посадових осіб, у діяннях яких мали місце факти незаконного впливу на суди і суддів.
         Стосовно соціального захисту суддів, які переводяться із судів, що розташовані на території АР Крим і м. Севастополя, та безпеки суддів, які працюють в зоні проведення АТО, питань оплати їх праці, Радою прийнято рішення про створення робочої групи із напрацювання законодавчих норм у вирішенні зазначених питань. До складу такої робочої групи увійшло три члени Ради суддів України: Олег Присяжнюк, Андрій Леонтович, Людмила Соломаха та, за пропозицією очільника ДСА України, перший заступник Голови ДСА України Володимир Півторак.