flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Хто відправить у відпустку працівників апарату ВРЮ та ВККС?

31 липня 2014, 09:04

До обрання голів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України питання забезпечення реалізації трудових прав і соціальних гарантій працівників апарату ВРЮ і секретаріату ВККС вирішуються керівниками секретаріатів цих органів.

Комітет з питань верховенства права та правосуддя рекомендував ВР прийняти за основу та в цілому законопроект №4044а «Про внесення змін до Закону України "Про відновлення довіри до судової системи України" (щодо забезпечення прав і соціальних гарантій працівників апарату Вищої ради юстиції та секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України)».

Проектом пропонується тимчасово до призначення голів ВРЮ та ВККС надати право керівникам апарату та секретаріату названих органів звільняти працівників, надавати їм відпустки, встановлювати надбавки за вислугу років тощо. Тобто, як пояснив автор законопроекту Дмитро Шпенов, керівники апарату та секретаріату отримають право вирішувати питання про забезпечення реалізації трудових прав та соціальних гарантій працівників апарату ВРЮ та ВККС.

Відзначимо, у ВРЮ повідомляють, що станом на 26 червня 2 працівники мають бути звільнені у зв’язку з досягненням пенсійного віку, 6 працівників бажають звільнитись у зв’язку з переходом на іншу роботу, 4 працівників планують взяти відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, 3 з яких також потрібна відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. До того ж, в апараті ВРЮ працює 175 осіб і ніхто з них не може оформити щорічні відпустки.

Член комітету Леонід Ємець зауважив, що цю проблему потрібно вирішувати глобально. Тобто докладати максимум зусиль для формування нового складу ВРЮ та ВККС, а не вносити тимчасові зміни до Закону.

Більшість депутатів підтримали законопроект, але вирішили додати, що керівники апарату/секретаріату можуть вирішувати всі питання, окрім, призначення на посади. 

Нагадаємо, Окружний адмінсуд Києва вирішив, що члени ВККС повинні виконувати свої функції до обрання нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Даний позов стосувався не підписання екс-головою ВККС І.Самсіним наказу про звільнення.