flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Марина Соловйова: На сьогодні ТСК призначила 82 перевірки суддів

11 серпня 2014, 09:13

Про це секретар Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, створеної відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», повідомила під час робочої зустрічі з представником моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

На сьогодні до Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, створеної відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», надійшла 541 заява від громадян на  дії суддів. У 82 випадках призначено перевірки суддів.

Про це Марина Соловйова, секретар Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, адвокат і громадський діяч, голова ГО «Андріївсько-Пейзажна Ініціатива» повідомила під час робочої зустрічі, що відбулася сьогодні у Вищій раді юстиції, із Ольгою Грідіною, юрисконсультом моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Під час зустрічі обговорювалися актуальні проблеми застосування Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8 квітня 2014 року та результати діяльності Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, створеної відповідно до вказаного Закону на вимогу громадськості, як тимчасового посиленого заходу для відновлення довіри до судової влади в Україні.

За словами заступника голови Тимчасової спеціальної комісії Маркіяна Галабали, більшість суддів, щодо яких проводиться перевірка, – представники судів Київської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Одеської областей. Призначені  перевірки стосуються переважно судових рішень, якими заборонялися мирні зібрання громадян, переслідувалися учасники Автомайдану у період з 21 листопада 2013 року до набуття чинності вказаним Законом, та рішень суддів, щодо яких Європейський суд з прав людини констатував порушення Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Решта заяв, що надійшли, не підпадають під юрисдикції Тимчасової спеціальної комісії, однак містять інформацію про суттєві порушення закону з боку суддів, зауважила Марина Соловйова. «Особливо болісно громадяни сприймають той факт, що не мають кому поскаржитися, адже ні ВРЮ, ні ВККСУ не сформовані, утім кількість скарг та ґрунтовність претензій громадян стосовно дій суддів свідчать про те, що повноваження Комісії мають бути розширені», - відзначила секретар Тимчасової спеціальної комісії.

Нагадаємо, що Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції створена відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8 квітня 2014 року з метою проведення спеціальної перевірки суддів як тимчасового посиленого заходу з метою відновлення законності й справедливості та довіри до судової влади в Україні.

Комісія діятиме при Вищій раді юстиції протягом одного року та розглядатиме скарги на дії суддів, що стосуються справ про обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій в Україні у період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності вказаним Законом, а також справ, пов’язаних зі скасуванням результатів виборів до Верховної Ради України VII скликання, або позбавленням статусу народного депутата України особи, яка була обрана народним депутатом України до Верховної Ради України сьомого скликання. Крім того, перевірка проводитиметься також щодо суддів, які одноособово або у колегії суддів розглядали справу або ухвалили рішення з допущенням порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, констатованих у рішенні Європейського суду з прав людини. Оприлюднення публічної інформації про роботу Комісії здійснюватиметься через офіційний сайт Вищої ради юстиції.

Склад Комісії



Відділ взаємодії зі ЗМІ