flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо достовірності інформації

15 серпня 2014, 10:57

05 серпня 2014 року на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook адвокат Олександр Білоус розмістив повідомлення такого змісту: "Щойно Київський апеляційний адміністративний суд скасував незаконне рішення окружного суду міста Києва, яке свавільно встановлювало наявність повноважень у Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Отже, те засідання, яке сьогодні запланувала провести ВККС у старому януковському складі, є незаконним".

Оскільки ця інформація викликала активне обговорення серед користувачів вказаної соціальної мережі та була неодноразово продубльована в засобах масової інформації, вважаємо за необхідне роз’яснити ситуацію щодо рішень судів.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2014 року адміністративний позов головного спеціаліста відділу забезпечення утримання адміністративних будівель управління господарського та матеріально-технічного забезпечення секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до Голови Комісії Самсіна І.Л. про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вчинити дії задоволено, зобов’язано Голову Комісії Самсіна І.Л. підписати наказ про звільнення з посади вказаного працівника.

Цим рішенням суд першої інстанції зобов’язав Голову Комісії підписати наказ про звільнення саме як посадову особу Комісії – керівника цього органу, обраного відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на засіданні Комісії із числа її членів. Таким чином, Головою Комісії може бути лише діючий член Комісії. Тобто виконання Головою Комісії адміністративно-розпорядчих функцій керівника органу нерозривно пов’язано з його перебуванням на посаді члена Комісії.

Зазначену позицію підтвердив і Київський апеляційний адміністративний суд.

Так, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 05 серпня 2014 року, про яку зазначає на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Олександр Білоус, постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2014 року змінено у мотивувальній частині.

У іншій частині постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2014 року у справі № 826/6849/14 залишено без змін.

Тобто резолютивну частину рішення першої інстанції залишено в силі. А це означає, що якщо Голову Комісії зобов’язано підписати наказ з кадрових питань, то відповідно він є членом Комісії, про що зазначено вище.

Як вбачається зі змісту судового рішення Київського апеляційного адміністративного суду, а саме його резолютивної частини, мова йде не про скасування рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, а лише про внесення змін у мотивувальну частину оскаржуваного рішення.

Підміна понять «скасував» на «змінив», яку використав у своєму повідомленні Олександр Білоус, носить характер спроби маніпулювання свідомістю громадськості, оскільки ці два терміни мають різне юридичне значення і свідчать про різний результат вирішення судом (в даному випадку Київським апеляційним адміністративним судом) адміністративної справи.

Твердження Олександра Білоуса про те, що рішення Окружного адміністративного суду міста Києва встановлювало наявність повноважень у Вищої кваліфікаційної комісії суддів України є юридично не грамотним з огляду на таке.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України є постійно діючим органом у системі судоустрою України, що визначено частиною першою статті 90 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Частиною другою статті 931 цього Закону встановлено, що рішення про припинення повноважень члена Комісії приймає Комісія.

Порядок роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України визначається її регламентом, прийнятим більшістю від загального складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (частина третя статті 90 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Згідно з підпунктами 3.1.1, 3.1.3, 3.1.4 пункту 3.1 Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11, після призначення до складу Комісії не менше восьми членів проводиться організаційне засідання Комісії з питань обрання Голови Комісії, його заступника та секретаря Комісії.

На організаційному засіданні перевіряються повноваження членів нового складу Комісії, для чого головуючим оголошуються документи, які підтверджують призначення уповноваженими Законом суб’єктами членів до складу Комісії.

Відкритим голосуванням більшістю голосів Комісія приймає рішення щодо закінчення повноважень попереднього складу Комісії.

Більш детальне роз’яснення з приводу повноважності членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України міститься в розділі «Новини» офіційного веб-порталу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (http://www.vkksu.gov.ua/ua/news/chleni-komisii-vikonuut-svoi-povnovajennya-do-pochatku-roboti-novosformovanoi-komisii/).

Щодо розміщення інформації «про скасування» рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2014 року у засобах масової інформації слід зазначити, що згідно з пунктом 2 частини першої статті 32 Закону України «Про пресу та інші засоби масової інформації» журналіст зобов’язаний перевіряти достовірність інформації, яку він повідомляє.

Тому Комісія висловлює сподівання, що майбутнє висвітлення її діяльності в засобах масової інформації ґрунтуватиметься на інформації, отриманої з достовірних джерел та відповідатиме дійсності.