flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції та проект USAID «Справедливе правосуддя» домовились про співробітництво

01 вересня 2014, 14:48

27 серпня 2014 року у приміщенні Вищої ради юстиції відбулася робоча зустріч членів Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (далі – Комісія) з представниками Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

У зустрічі взяли участь голова Комісії Володимир Мойсик, секретар Комісії Марина Соловйова, члени Комісії Петро Варишко та Микола Лавренюк; від Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» – керівник Проекту Девід Вон, заступник керівника Проекту Наталія Петрова, представники Проекту Анна Сухова та Ольга Ніколаєва.

Володимир Мойсик поінформував учасників зустрічі про результати діяльності Комісії, яка створена відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8 квітня 2014 року.

«Від 3 липня Комісія почала приймати скарги від громадян, ця процедура триватиме півроку – до 3 січня 2015 року, а потім ще півроку відведено Комісії, щоб ці скарги розглянути, – зазначив Володимир Мойсик. – За цей час розроблено та опубліковано Регламент Комісії, виготовлено бланки рішень та висновків, які буде ухвалювати Комісія, печатки і штампи, запроваджено документообіг  та подібний до судового порядок розподілу скарг».

За повідомленням В. Мойсика, з початку роботи Комісії на її адресу надійшло 680 скарг, із них лише 66 скарг  підвідомчі Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. «Тобто лише кожна десята скарга підлягає розгляду Комісією і за нею призначається перевірка», – відзначив голова Комісії.

У свою чергу, Керівник Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» Девід Вон повідомив присутнім  завдання Проекту і його напрацювання у галузі удосконалення законодавства та нормативних актів, пов’язаних з добором суддів та притягненням їх до відповідальності, а також щодо покращання інформування громадян про діяльність судів. Заступник керівника Проекту «Справедливе правосуддя» Наталія Петрова запропонувала залучити до співпраці фахівців Проекту та міжнародних експертів, допомогти Комісії в інформуванні про її діяльність, зокрема в українських судах.

За результатами зустрічі досягнуто домовленості щодо розробки стратегічного плану співпраці Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції та Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

Як відомо, Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета Проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення довіри суспільства до судової влади.

Нагадаємо, що Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції створена відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8 квітня 2014 року з метою проведення спеціальної перевірки суддів як тимчасового посиленого заходу з метою відновлення законності й справедливості та довіри до судової влади в Україні.

Комісія діятиме при Вищій раді юстиції протягом одного року та розглядатиме скарги на дії суддів, що стосуються справ про обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій в Україні у період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності вказаним Законом, а також справ, пов’язаних зі скасуванням результатів виборів до Верховної Ради України VII скликання або позбавленням статусу народного депутата України. Крім того, перевірка проводитиметься також щодо суддів, які одноособово або у колегії суддів розглядали справу або ухвалили рішення з допущенням порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, констатованих у рішенні Європейського суду з прав людини та ін. Оприлюднення публічної інформації про роботу Комісії здійснюється через офіційний сайт Вищої ради юстиції.



Відділ взаємодії зі ЗМІ