flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя втратила можливість здійснювати свою діяльність

23 лютого 2022, 12:28

На своєму засіданні 22 лютого 2022 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про припинення за власним бажанням повноважень 10-ти членів. Відтак Вища рада правосуддя втратила необхідну кількість її членів для функціонування і припинила свою діяльність. Члени Вищої ради правосуддя заявили про припинення повноважень через незгоду з діями Етичної ради, яка здійснює перевірку доброчесності діючих членів ВРП. Натомість ВРП висловила свою позицію про те, що відповідні повноваження Етичної ради не мають конституційної основи ( зокрема у рішенні ВРП «Про затвердження позиції щодо конституційного подання Верховного Суду щодо конституційності положень Закону № 193-IX», у рішенні « Про затвердження Пояснень Вищої ради правосуддя у справі за конституційним поданням Верховного Суду» ).

При цьому ВРП посилається на правову позицію, що містить рішення Конституційного Суду від 11 березня 2020 року № 4-р/2020, яким визнано неконституційною норму про утворення Комісії з питань доброчесності та етики, до повноважень якої була віднесена оцінка відповідності члена або кандидата до складу ВРП, суддів Верховного Суду критеріям доброчесності та професійної етики.

 
Нагадаємо, що на підставі звернення Вищої ради правосуддя до Верховного Суду Пленум Верховного Суду дійшов висновку, про те, що окремі положення Закону № 1635-IX щодо діяльності Етичної ради мають ознаки таких, що не відповідають Конституції України, у зв’язку з чим Верховний Суд звернувся з відповідним поданням до Конституційного Суду України.

Конституційний Суд України ухвалою від 3 листопада 2021 року № 165-1(I)2021 відкрив конституційне провадження у справі.

Вища рада правосуддя вважає, що принцип інституційної безперервності діяльності вищих органів влади є однією з основ конституційного ладу і саме без урахування цієї основоположної засади було ухвалено Закон № 1635-IX, положення якого допускають одномоментне припинення діяльності органу державної влади, який реалізує конституційні повноваження.

Водночас 8 лютого 2022 року Етичною радою розпочато процедуру оцінювання усіх членів ВРП (окрім голови Верховного Суду).

За таких обставин, вважаючи, що подальше функціонування ВРП в рамках залежності від дій і рішень Етичної ради порушує гарантії діяльності членів ВРП, 10 членів ВРП достроково склали повноваження.

Подальший розвиток подій під час судової реформи мав би продемонструвати відновлення діяльності Вищої ради правосуддя, як конституційного органу суддівського самоврядування, що є вкрай необхідним для практичного вирішення завдань та діяльності судової влади.