flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл «Люстрація: міжнародний досвід та перспективи в Україні»

15 вересня 2014, 14:03

11 вересня у м. Києві  відбувся круглий стіл, «Люстрація: міжнародний досвід та перспективи в Україні», організований спільно Фундацією «Відкритий Діалог» та Проектом USAID «Справедливе правосуддя» що, за словами організаторів, покликаний об’єднати всі зацікавлені сторони у пошуку шляхів підвищення довіри до влади.

 У заході взяли участь народні депутати України, адвокати, представники громадянського суспільства, члени Тимчасової комісії з перевірки суддів, яка діє при Вищій раді юстиції, представники секретаріату Вищої ради юстиції, а також дипломатичного корпусу.

Організатори заходу запросили  іноземних експертів: Радослава  Петермана, заступника керівника відділу перевірок Комісії з розслідування  злочинів проти польського народу  Інституту національної пам'яті (Варшава, Польща); Романа Давида, професора  політології, викладача факультету соціології та соціальної політики Університету Лінгнан (Гонконг), автора книги «Люстрація та правосуддя у перехідний період. Кадрові системи в Республіці Чехія, Угорщині та Польщі»; Павела Жачека, засновника і першого директора Інституту Дослідження Тоталітарних Режимів (Прага, Чехія) та  Павела Осіка, адвоката (Польща). Вони ознайомлять учасників з досвідом  проведення люстрації в Польщі та Чехії в  перехідні для цих країн періоди. Висновки більшості  з них лягли в основу міжнародної експертизи законопроекту «Про очищення влади», наданої учасникам круглого столу.

«Проведення прозорого процесу очищення державної влади є одним із найбільш серйозних викликів, що постають сьогодні перед українським суспільством», – зазначив у вітальному слові керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон. – Щоб не допустити помилок на цьому шляху та ознайомитися із практикою інших країн ми запросили найкращих експертів. Упевнений, що європейський та міжнародний досвід, всебічно представлений на цьому заході, допоможе розробити чіткі процедури й визначити уповноважених на проведення перевірок органів, щоб здійснити цей процес із проявом поваги до прав людини відповідно до очікувань громадянського суспільства».

Наразі в Україні вже ухвалено Закон «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8 квітня 2014 року, відповідно до якого припинено повноваження голів судів, складу Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та створено Тимчасову спеціальну комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції при Вищій раді юстиції.

Крім того, Верховною Радою України ухвалено в першому читанні законопроект № 4359a «Про очищення влади». Як нагадав під час круглого столу народний депутат України Юрій Дерев'янко, законопроект № 4359a «Про очищення влади» є результатом «політичного компромісу», оскільки об’єднав п’ять подібних законопроектів. За його словами, до документа вже подано більше 400 поправок, які планується розглянути на засіданні профільного комітету парламенту наступного понеділка, та під час голосування за нього 16 вересня. Підтримати цей  законопроект закликав під час круглого столу й голова Люстраційного комітету, громадський активіст та журналіст Єгор Соболєв, адже впевнений, що без очищення влади держава не збереже незалежності. Народні обранці прогнозують, що  процес ухвалення його не буде легким.

Подібні процеси не проходили без ускладнень у жодній із країн, що пережила люстрацію. Учасники заходу ознайомилися з досвідом організації й проведення цього процесу Польщі, Чехії, Німеччині, особливостями перевірки суддів, зокрема в контексті практики розгляду Європейським судом з прав  людини за фактами люстрації суддів та висновків і рекомендацій ЄСПЛ стосовно процесу проведення люстрації цієї категорії посадових осіб. Підсумовуючи результати дискусії, заступник керівника проекту «Справедливе правосуддя» (USAID) Наталія Петрова наголосила на основних принципах, які слід врахувати під час розробки українського законодавства у цій сфері: люстрація не повинна носити дискримінаційний характер, особам має  гарантуватися презумпція  невинуватості, право на захист та оскарження.

У свою чергу Голова Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка діє при Вищій раді юстиції, Володимир Мойсик констатував, що сьогодні країна гостро потребує не лише відновлення довіри до судів, а й відновлення судової влади в державі.



Відділ взаємодії зі ЗМІ