flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова НАДС закликала забезпечити законодавче підґрунтя для дистанційної роботи

16 червня 2022, 11:20

За наявності організаційних і технічних можливостей державні службовці мають право виконувати роботу дистанційно, - зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина під час комітетських слухань на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав — членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії рф».

На веб-сайті НАДС пояснюється, що мова йде насамперед про посади категорії «В», які не передбачають здійснення керівних функцій. Зазначається, що у кількісному вимірі таких посад на державній службі – понад 75%. Більшість із них – це жінки з дітьми.

Відповідно до статистичних даних, зібраних НАДС, з початку війни за кордон виїхали близько 9,5 тис. жінок-держслужбовців, понад 83% державних службовців не змінювали своє місцезнаходження, а 13,6% мають статус внутрішньо переміщених осіб.

Голова НАДС вважає, що надання можливості державному службовцю працювати дистанційно – крок до створення професійної і гнучкої системи державної служби. Адже, якщо людина може якісно і повною мірою виконувати посадові обов’язки за межами адміністративної будівлі, то такі можливості мають бути відпрацьовані. Це дозволить запобігти відтоку професійних кадрів із системи. Водночас, Голова НАДС наголосила, що такі рішення, зокрема щодо роботи з-за кордону, державний службовець не може приймати самовільно. Необхідно дотримуватися певних умов і отримати погодження керівництва.

Агентством запропоновано схвалити рекомендації щодо забезпечення законодавчого підґрунтя для реалізації статті 43 Конституції України щодо створення безпечних умов для життя і роботи державних службовців в період воєнного стану. Зокрема, шляхом можливості виконання посадових обов'язків за межами адміністративної будівлі державними службовцями, які займають посади категорії «В» та працівників державного органу, які перебувають за межами України і мають малолітніх дітей, неповнолітніх дітей, повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А першої групи, особи, які взяли під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А першої групи, а також – вагітних жінок.