flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

XII позачерговий з’їзд суддів України призначив членів Вищої ради юстиції

30 вересня 2014, 11:13

До складу ВРЮ судді делегували суддю Вищого господарського суду України Наталію Волковицьку,  суддю Вищого адміністративного суду України Олексія Муравйова та суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Аллу Олійник

25-26 вересня 2014 року у м. Києві відбувся XII позачерговий з’їзд суддів України, на якому було завершено процедуру призначення членів Вищої ради юстиції від суддівської спільноти. Нагадаємо, що  під час першого етапу XII позачергового з’їзду суддів України, що пройшов 19-20 червня 2014 року у м. Києві, здійснено голосування за трьох представників з-поміж 12 претендентів за суддівською квотою до складу Вищої ради юстиції. Делегати домовились, що обиратимуть по одному представнику до складу ВРЮ  від кожної юрисдикції.

За рішенням лічильної комісії, більшість голосів отримали суддя Вищого господарського суду України Наталія Волковицька (274 голоси «за»), суддя Вищого адміністративного суду України Олексій Муравйов (97 голосів) та суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайло Вільгушинський (91 голос). Утім делегати з’їзду не затвердили протокол голосування через відсутність достатньої кількості делегатів з’їзду для прийняття рішення.

Предметом обговорення була також розбіжність між Законами України «Про Вищу раду юстиції» та «Про судоустрій і статус суддів» щодо необхідної кількості голосів для ухвалення рішення. Відповідно до статті 10 Закону України «Про Вищу раду юстиції» призначеним на посаду члена ВРЮ вважається кандидат, який за результатами таємного голосування отримав більшість голосів від числа обраних делегатів з’їзду суддів України. Але якщо голосування проводиться по кандидатурах, кількість яких перевищує квоту для призначення на посади членів Вищої ради юстиції, призначеними вважаються кандидати, які набрали більшість голосів щодо інших кандидатів. Водночас Закон України «Про судоустрій і статус суддів» вимагає від з’їзду суддів України ухвалювати усі рішення більшістю голосів від числа обраних делегатів.

До питання призначення членів ВРЮ делегати з’їзду повернулися 25 вересня, затвердивши протокол лічильної комісії щодо результатів голосування 19-20 червня частково – в частині призначення членом ВРЮ судді ВАСУ Наталії Волковицької (яка набрала 274 голосів від 404 делегатів з’їзду), та призначили  повторне голосування. До бюлетеня було включено по два кандидати від адміністративної (судді ВАСУ: Олексій Муравйов та Михайло Цуркан) та цивільно-кримінальної юрисдикції (судді ВССУ: Алла Лесько та Михайло Вільгушинський) відповідно до рейтингу.

Шляхом таємного голосування до складу Вищої ради юстиції призначено суддю Вищого адміністративного суду України Олексія Муравйова (269 голосів делегатів «за»).

Члена ВРЮ від судів загальної юрисдикції під час голосування 25 вересня з’їзд не призначив. Згідно з результатами голосування Аллу Лесько, суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, підтримано лише 195 голосами, а суддю цього ж суду Михайла Вільгушинського – 157 голосами. Саме тому з’їзд прийняв рішення про призначення нових виборів та висунення нових кандидатів.

26 вересня делегати з’їзду з-поміж двох кандидатур підтримали 276 голосів «за» від числа делегатів з’їзду суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Аллу Олійник.

Зауважимо, що відповідно до статей1, 17 Закону України «Про Вищу раду юстиції» строк повноважень членів Вищої ради юстиції, крім тих, хто входить до її складу за посадою, становить шість років. Перед вступом на посаду член Вищої ради юстиції складає присягу на засіданні Верховної Ради України.



Відділ взаємодії зі ЗМІ