flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повага до суддів - це культура, яка формується роками, - Ганна Юдківська

30 вересня 2014, 11:18

26 вересня 2014 року суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська виступила з промовою перед делегатами та гостями ХІІ позачергового з’їзду суддів України.

Ганна Юдківська у своєму виступі відзначила, що повага до суддів – це культура, яка формується роками, досягається правосудними рішеннями та розповсюджується серед громадян. Шалена кількість скарг, викликана низьким рівнем довіри, і це посилюється, – сказала суддя Європейського суду з прав людини. Скажімо 8 із 15 тисяч справ ЄСПЛ повертає без розгляду, бо не було знайдено в рішеннях національних судів порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, – повідомила суддя ЄСПЛ.

Згаданий в преамбулі Конвенції принцип верховенства права не може існувати без авторитету правосуддя, – зауважила Ганна Юдківська, – саме тому в цьому контексті надзвичайно важливою є справа «Волков проти України». 

Також Ганна Юдківська наголосила на вже висловленому баченні Венеціанської комісії щодо формування складу Вищої ради юстиції переважно їз суддів, адже лише судді можуть вирішувати питання, пов’язані із діяльністю своїх колег. «Дуже рада, що вищий орган суддівсього самоврядування наближує такі процеси до європейських стандартів», – наголосила суддя Європейського суду з прав людини.