flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Маркіян Галабала взяв участь у щомісячній зустрічі донорів та виконавців проектів, спрямованих на втілення принципів верховенства права в Україні

13 жовтня 2014, 09:18

8 жовтня 2014 року Проект USAID «Справедливе правосуддя» провів чергову щомісячну зустріч донорів та виконавців проектів, спрямованих на втілення принципів верховенства права в Україні. На зустріч було запрошено Маркіяна Галабалу, заступника Голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (ТСК) створена і здійснює свою діяльність на підставі Закону України від 8 квітня 2014 року № 1188-VII «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» та Регламенту, затвердженого на першому засіданні Комісії 3 липня 2014 року. Метою перевірки суддів є утвердження верховенства права в суспільстві та законності у діяльності судів, відновлення довіри до судової влади в Україні, утвердження  в діяльності судів принципів незалежності та неупередженості. ТСК діє при Вищій раді юстиції (ВРЮ).

До складу ТСК мають входити 15 членів, дев’ять з них вже було призначено (5 – це судді у відставці, обрані до складу ТСК Пленумом Верховного Суду України, та 4 члени, призначені Урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики). Ще 5 членів мають бути призначені Верховною Радою України.

ТСК офіційно розпочала свою роботу 12 червня 2014 року і відповідно до закону розглядає скарги на суддів, які приймали рішення по справах проти учасників масових протестів в період з 21 листопада 2013 року по 11 квітня 2014 року, тана суддів, які ухвалили рішення з порушеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що констатовано у рішенні Європейського суду з прав людини. ТСК прийматиме відповідні заяви про проведення перевірки до 12 грудня 2014 року. До 12 червня 2015 року ТСК має завершити перевірки суддів.

Пан Галабала розповів учасникам зустрічі про роботу ТСК, її плани та пріоритети. Зокрема, серед позитивних моментів діяльності ТСК він зазначив те, що комісія почала працювати і більшість в ній наразі складають судді у відставці; було налагоджено роботу ТСК у співпраці з Вищою радою юстиції, апарат якої здійснює технічне, інформаційне та організаційне забезпечення роботи комісії. 24 вересня 2014 року ТСК провела перші слухання 7 заяв проти суддів і направила свої висновки до ВРЮ.

Однак, яка зазначив пан Галабала, є певні чинники, які ускладнюють роботу комісії. Це, зокрема, тиск, який здійснюється на її членів, опір суддів роботі ТСК з метою уникнути розгляду їх справ, а такж судові спори щодо призначення членів ТСК та Регламенту комісії.

Також Маркіян Галабала наголосив, що багато заяв, поданих до ТСК, стосуються питань поза компетенцією комісії. Тому існує нагальна потреба інформаційної кампанії щодо ролі та функцій ТСК, а також підстав перевірки суддів. Максимальна публічність і прозорість діяльності ТСК для суспільства, державних органів та міжнародного співтовариства є одним із пріоритетів її членів, наголосив він.

Протягом зустрічі учасники також обмінялися інформацією про свою поточну та заплановану діяльність.

Інф. проекту USAID "Справедливе правосуддя