flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посилення ролі органів суддівського самоврядування у процесах фінансового планування для забезпечення діяльності судової влади в Україні обговорено у Вінниці

11 листопада 2014, 08:19

         7 листопада 2014 року в приміщенні Вінницького апеляційного адміністративного суду (вул. Островського, 14, м. Вінниця) відбувся семінар, орієнтований на членів Комітету бюджетного планування, фінансового та матеріально-технічного забезпечення Ради суддів України, членів інших комітетів. Захід проведено в рамках програм посилення потенціалу Ради суддів України в сфері стратегічного планування в царині фінансів.

Захід організовано у співпраці з Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України в рамках Проекту Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Учасники заходу обговорили шляхи посилення ролі органів суддівського самоврядування у процесах фінансового планування для забезпечення діяльності судової влади в Україні.

Голова Комітету бюджетного планування, фінансового та матеріально-технічного забезпечення Ради суддів України Богдан Моніч, виступаючи на семінарі відзначив, що Рада не має бути осторонь процесів фінансування, а повинна брати в цьому процесі активну участь. На сьогодні, за словами голови Комітету Ради,  проблема фінансування судової влади – є постійне її недофінансування. Хоча і є тенденція постійного зростання фінансування, це не вирішує проблеми постійного недостатку коштів, - сказав Богдан Моніч.

Також голова Комітету поінформував присутніх щодо проведення бюджетного процесу: навесні Кабінет Міністрів України довів до головних розпорядників бюджетних коштів граничні межі бюджетування, і хоч  потреба на фінансування судів та органів судової влади складає 10 млрд грн, та Мінфін доводить, що гранична сума видатків складає 3, 6 млрд гривень. За результатами доведених видатків ДСА України подає на суди їх межі.

Учасники семінару обговорили питання процедури формування бюджетного запиту, розподіл  загальної суми на окремі суди та питання оплати праці працівників апаратів судів.

Під час заходу було наголошено на  потребі єдиного підходу для фінансування кожного окремого суду,  а лише за окремою необхідністю фінансування може бути посиленим за окремими обставинами, а також що наразі необхідно вносити зміни до повноважень ДСА України, яка має бути органом, що здійснює об'єктивне планування та вирішує проблемні питання фінансування судів лише у виключних випадках.

По завершенню семінару для членів Ради суддів України відбулася презентація організації роботи апарату ВААС.