flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді юстиції відбулася зустріч із представниками проекту USAID «Справедливе правосуддя»

20 листопада 2014, 11:43

Члени Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції та представники проекту USAID «Справедливе правосуддя» обговорили питання подальшої співпраці

Під час робочої зустрічі, що відбулася 17 листопада 2014 року у Вищій раді юстиції, члени Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції та представники проекту USAID «Справедливе правосуддя» обговорили питання подальшої співпраці. Від Проекту   «Справедливе правосуддя»  участь у заході взяли: Девід М. Вон – керівник Проекту, Наталія Петрова – заступник керівника, радники з правових питань: Анна Сухова, Ашот Агаян та Ольга Ніколаєва. Крім того, на зустрічі був присутній Олександр Піскун, керівник програм розвитку демократії та врядування відділу сприяння розвитку демократії та врядування USAID. 

Учасники зустрічі обговорили результати діяльності Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції та питання подальшої співпраці Комісії з Проектом USAID «Справедливе правосуддя». Зокрема Девід М. Вон підкреслив, що йдеться про співпрацю з метою покращання комунікації Комісії із суспільством.

Голова Комісії Володимир Мойсик наголосив, що з початку діяльності Комісії на її адресу надійшло 1400 заяв, за якими було розпочато 89 перевірок дій суддів. Наразі до складу Комісії входить лише 8 членів. Голова Комісії поінформував, що член Комісії, суддя Верховного Суду України у відставці Юрій Кармазін за власним бажанням склав повноваження, а Пленум Верховного Суду України, що відбувся 17 листопада 2014 року не призначив до складу Комісії нового представника. «Тож сьогодні виникає питання, як діяти Комісії і у зв’язку із втратою правомочності, і через прийняття Закону України «Про очищення влади», що також передбачає процедуру перевірки суддів», – зауважив Володимир Мойсик.

Учасники зустрічі окремо обговорили проблеми застосування Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» у зв’язку із ухваленням Закону України «Про очищення влади». Заступник голови  Комісії Маркіян Галабала наголосив на проблемі одночасного регулювання одних і тих самих правовідносин двома законами. Учасники зустрічі наголосили на необхідності законодавчого врегулювання цієї проблеми. Крім того, Девід М. Вон повідомив присутнім про те, що у середині грудня цього року очікується оприлюднення висновків Європейської комісії «За демократію через право» щодо Закону України «Про очищення влади».  Сторони також домовилися про проведення круглого столу за участю експертів та представників ЗМІ щодо публічного обговорення проблем застосування законів України «Про відновлення довіри до судової влади», «Про очищення влади», про інші заходи з метою покращання комунікації Комісії з перевірки суддів із громадськістю.



Відділ взаємодії зі ЗМІ