flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова реформа від коаліції

25 листопада 2014, 08:36

Кандидатів в суддів перевірятимуть на доброчесність
21.11.2014 17:16

В другому кварталі 2015 р. планується встановити, що добір на суддівські посади в судах всіх рівнів відбуватиметься лише за конкурсом на підставі об’єктивних критеріїв, а політичні органи не братимуть участь у вирішенні питань кар’єри судді.

Таку пропозицію містить парафована сьогодні 5-тьма політичними силами коаліційна угода.

Угодою також передбачено в другому кварталі 2015 р. здійснити наступне:

1) Верховний Суд України і Конституційний Суд України формуватимуться з визнаних фахівців у галузі права за визначеними законом критеріями з урахуванням публічного обговорення кандидатур.

2) будуть запроваджені критерії доброчесності, відповідність яким буде обов’язковою умовою для зайняття посади судді, а також забезпечено:

- повне декларування доходів і витрат суддів, членів Вищої ради юстиції, органів добору та притягнення до відповідальності суддів, членів їх сімей та пов’язаних осіб у якнайширшому сенсі;

- встановлення одним з ключових критеріїв для зайняття посади судді - відповідність витрат кандидата на посаду судді та членів його сім’ї їх

доходам;

3) Будуть удосконалені процедури проведення відбіркового та кваліфікаційного іспитів, спеціальної перевірки щодо кандидатів на посади суддів, з метою виключення будь-яких корупційних впливів;

4) Діяльність суддів буде регулярно оцінюватися відповідно до визначених законом процедур та об’єктивних критеріїв;

5) Будуть запроваджені механізми впливу на кар’єру судді рішень Європейського суду з прав людини, якими встановлено порушення Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з рішеннями цього судді;

6) Будуть запроваджені механізми участі громадськості в процедурі добору на посаду судді.

Окрім того, планується зменшити кількість рівнів суддівського самоврядування, а повноваження органів суддівського самоврядування не дублюватимуться.

Зміни можуть торкнутись і дисциплінарної відповідальності суддів, а саме - закон чітко визначатиме підстави, процедуру притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, буде розширено перелік дисциплінарних стягнень. Окрім того, перелік підстав притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності буде розширено, в тому числі підсилено етичну складову.

Політики також домовились внормувати навантаження на суддів, активізувати роботу з запровадження електронного правосуддя, функціонування суду присяжних.

Окремо угодою передбачені зміни до Конституції щодо суддів:

- підвищені вимоги для призначення на посаду судді, зокрема, щодо віку і досвіду;

- обмежена недоторканність суддів - судді будуть користуватися тільки функціональним імунітетом;

Варто також звернути увагу на таке положення коаліційної угоди «Система судів стане простішою, а мережу судів визначатиме закон». Наразі незрозуміло, що ж мається на увазі під «простішою» системою судів і чи не виразили учасники угоди таким чином свої наміри щодо можливої ліквідації господарських судів.

З коаліційною угодою можна ознайомитись тут.

Закон і Бізнес