flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українські судді взяли участь у роботі Міжнародної конференції з питань зв’язків з громадськістю в судах «Образ правосуддя»

10 грудня 2014, 08:44

За підтримки Вищої ради юстиції та Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» суддя Вінницького окружного адміністративного суду Михайло Жернаков та суддя Подільського районного суду міста Києва Світлана Захарчук представили Україну на II Щорічній Конференції з питань зв’язків з громадськістю в судах «Образ правосуддя», яка відбулася 16-17 жовтня 2014 року в Будапешті (Угорщина).

У заході взяли участь судді, працівники судів та експерти з журналістики з 24 країн Європи та Америки. Учасники конференції обговорили передовий міжнародний досвід у налагодженні ефективної комунікації судів з громадськістю. Під час конференції були розглянуті питання міжнародного досвіду правового регулювання взаємодії судів із засобами масової інформації, комунікаційної діяльності окремих судових установ, новітніх тенденцій у сфері судових комунікацій з використанням соціальних мереж – Facebook, Twitter, Youtube та інших.

Представники України – судді Михайло Жернаков та Світлана Захарчук, – окрім пленарного засідання, взяли участь у робочій групі з новітніх тенденцій у сфері судових комунікацій. Як відзначив Михайло Жернаков, лідерами впровадження нових методів комунікації виявили себе Естонія, Нідерланди, Норвегія, Угорщина, Україна. Після жвавого обговорення представники більшості країн-учасниць погодилися, що комунікація судів у мережі Інтернет та соціальних медіа є позитивним явищем, адже дозволяє швидко, оперативно й доступно доносити інформацію про діяльність судів. «Чималий вплив на рішення робочої групи мала фраза «або суд здійснює комунікацію сам, або за нього це роблять сторони судового процесу, – відзначив Михайло Жернаков. – Активну дискусію викликало питання, чи повинна сторінка суду в соціальних мережах мати вільний доступ усіх охочих до коментування».

За результатами роботи групи складено загальні висновки конференції. Як повідомив Михайло Жернаков, учасники обговорення погодилися, що наявність офіційної веб-сторінки суду сьогодні є нормою в розвинених країнах. Сторінка суду в Інтернет повинна містити такі елементи: список суддів (без фотографій); інформацію про апарат суду;  інформацію про прийняті судові рішення та їх зміст (з вилученням особистих даних); розклад судових засідань; анонси подій у суді (лекції, дні відкритих дверей тощо); новини законодавства; правила комунікації суду та роботи з медіа; правила поведінки в судовому засіданні; часті питання й відповіді на них (FAQ); контакти, години роботи, іншу важливу інформацію. Використання соціальних мереж – Facebook, Twitter, Youtube та інших – для висвітлення діяльності суду є зручним та ефективним інструментом. Учасники обговорення погодилися, що сторінка суду у Facebook повинна відрізнятися від офіційної веб-сторінки суду – вона має бути цікавою, менш формальною, з використанням фотографій, інфографіки та інших засобів візуалізації, а також властивих для інтерфейсу Facebook засобів («події» тощо).

З метою забезпечення двосторонньої комунікації необхідним є надання можливості користувачам сторінок суду у соціальних мережах коментувати новини та дописи, але так само необхідною є модерація коментарів для захисту читачів від образливих та непристойних коментарів. Серед інших розглядалося питання про можливість і доцільність особистої активності суддів у соціальних мережах. Група дійшла висновку про те, що в тих країнах, де суддям прямо не заборонено користуватися соціальними мережами в особистих цілях, питання про власну присутність у соціальних медіа суддя повинен вирішувати самостійно. Безумовно, на таку діяльність судді мають поширюватися правила суддівської етики.

Судді також обговорили механізми кризового менеджменту – поведінки суддів та працівників суду у взаємодії з медіа в ситуаціях, коли така взаємодія відбувається спонтанно. Учасники конференції відзначили, що  метою належного висвітлення діяльності суду у ЗМІ в кризовій ситуації важливою є наявність технічних можливостей для цього: достатньої зали, яка б могла вмістити велику кількість журналістів і обладнання, інформації для журналістів, – де знаходяться джерела живлення тощо, слід чітко визначити тему та межі обговорення, особу, яка надаватиме коментарі стосовно ситуації.

Учасники конференції дійшли висновку, що суди в цілому мають надавати широкому загалу інформацію про свою діяльність, але таким чином, щоб її висвітлення не загрожувало незалежності суду, а також не порушувало прав інших осіб. Зокрема, недоречно надто детально висвітлювати інформацію, що стосується справ у провадженні, також недоречним є розсекречення персональних даних учасників процесу. Дуже важливим учасники конференції визнали проведення спільних тренінгів для ЗМІ та прес-секретарів судів. Під час цих тренінгів прес-секретарі судів повинні навчатися надавати точну і доступну інформацію, а представники ЗМІ, окрім іншого, – правильно використовувати юридичну термінологію для максимально об’єктивного та кваліфікованого висвітлення інформації.



Відділ взаємодії зі ЗМІ