flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Володимир Мойсик наголошує на необхідності завершити формування складу Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції

10 грудня 2014, 08:49

Голова Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Володимир Мойсик направив офіційне звернення до Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України та Пленуму Верховного Суду України з проханням призначити нових представників до складу Комісії відповідно до вимог Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» від 8 квітня 2014 року.

Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції утворена відповідно до цього Закону з метою проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції  як тимчасового посиленого заходу розгляду питань про притягнення суддів судів загальної юрисдикції до дисциплінарної відповідальності і звільнення з посади у зв’язку з порушенням присяги з метою підвищення авторитету судової влади України та довіри громадян до судової гілки влади, відновлення законності і справедливості.  Свою діяльність Комісія, створена на один рік, розпочала з 12 червня 2014 року – часу призначення до її складу дев’яти членів: п’яти – пленумом Верховного Суду України, чотирьох – Урядовим уповноваженим з антикорупційної політики.

«Верховна Рада України до складу Комісії своїх представників взагалі не призначала,– відзначив Володимир Мойсик. –  Відповідно до Закону протягом шести місяців – до 12 грудня цього року – Комісія приймає заяви від осіб, щодо яких були винесені судові рішення про заборону організації, участі у масових акціях протестів та ін. передбачених у законі підстав, перевірку яких має завершити до 12 червня 2015 року. А через вибуття двох членів зі складу Комісія є неправомочною для ухвалення рішень. Саме тому я звернувся до суб’єктів формування складу Комісії з проханням призначити своїх представників».

Зауважимо, що 17 листопада 2014  року подав заяву про звільнення за власним бажанням член Комісії, суддя Верховного Суду України у відставці Юрій Кармазін. 5 грудня 2014 року член Комісії, суддя Верховного Суду України у відставці Станіслав Щотка подав заяву про звільнення у зв’язку із призначенням на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відповідно до наказу Голови Державної судової адміністрації України від 5 грудня 2014 року. Таким чином, наразі до складу Комісії входить сім осіб, а відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» Комісія є сформованою за умови призначення до її складу дев’яти членів.



Відділ взаємодії зі ЗМІ