flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покращенню роботи судової системи перешкоджає суперечливе законодавство

23 січня 2015, 08:22

Найбільшою перешкодою у покращенні роботи судової системи є суперечливе законодавство, а також готовність сторін судового процесу перемагати у спорі за допомогою корупції. Такі результати соціологічного дослідження були озвучені під час круглого столу «Оцінка роботи судової системи України».

Визначити рівень довіри до судової системи і судів першої інстанції вирішила компанія Research&Branding Group. Поділивши цільову аудиторію на дві категорії: загальнонаціональне опитування і спеціалізоване (учасники судового процесу), отримали різні результати.

За даними опитування, 13% українців довіряють судам і судовій системі, але з них 87% ніколи не брали участі у судових спорах. Натомість серед учасників судових процесів 40% респондентів висловились за довіру до судів і судової системи.

До судів різний рівень довіри у залежності від їх спеціалізації: господарські - 61%, адміністративні - 57%, загальні - 45%.

Найбільша не довіра у загальних судів. На думку члена Комісії Михайла Макарчука, який взяв участь в обговоренні результатів дослідження, це пояснюється тим, що у господарських і адміністративних судах переважно представництво здійснюють юристи і їм легше зробити оцінку щодо кваліфікації того чи іншого судді.

М. Макарчук погодився із твердженням про недостатню відповідальність судді за прийняте рішення, при цьому зазначив, що відповідальність судді учасники судового процесу намагаються ототожнити із оскарженням судових рішень. «Багато скарг, які надходять до Комісії, стосуються незаконності судових рішень, а це вже питання до апеляції чи касації», - зазначив член Комісії.

За даними соціологічного аналізу, 27% учасників спеціалізованого опитування і 23% загальнонаціонального опитування очікують покращення роботи судової системи України у найближчі півроку.

Прес-служба Комісії