flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Залишення дитини без нагляду: яка відповідальність передбачена для батьків?

20 лютого 2024, 11:34

За залишення дитини без нагляду передбачена юридична відповідальність для обох батьків, адже законодавством чітко встановлено, що мати та батько мають не лише рівні права стосовно дитини, але й однакові обов’язки.

Про це нагадав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

 

 

 

Так, він зазначив, що за такі дії може бути передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі статтею 184 КУпАП за ухилення законних представників дитини від виконання передбачених законодавством обов’язків забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей може бути застосоване попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі повторних порушень протягом року після накладення адміністративного стягнення передбачений штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також батьки можуть понести за залишення дитини без нагляду кримінальну відповідальність. Вона передбачена статтею 166 Кримінального кодексу України і настає у випадку злісного невиконання обов’язків з догляду за дитиною, що призвело до серйозних наслідків.

У цьому випадку батьки, опікуни або піклувальники можуть бути покарані обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий період.

У разі виявлення подібних порушень у діях батьків, опікунів або піклувальників може бути застосоване обмеження волі на строк до двох років або позбавлення волі на той самий період.

Крім того, відповідно до статті 135 КК України передбачена відповідальність за умисне залишення без допомоги особи, яка перебуває у небезпечному для життя стані. Наприклад, у випадку, коли дитина під час пожежі не може вибратися з закритої квартири, а поруч з нею немає батьків, які мали б дбати про неї.

Крім того, у Порядку забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах передбачено обставини, які можуть бути розцінені як загроза життю або здоров’ю дитини:

  • залишення дитини віком до семи років або дитини у безпорадному стані (хворої, з обмеженням життєдіяльності тощо) в приміщенні, громадському або іншому місці без нагляду осіб, які досягли 14 років;
  • залишення дитини віком до десяти років більше ніж на півгодини на вулиці без відповідного для природно-кліматичних умов одягу або без дотримання відповідного для віку температурного режиму;
  • залишення дитини під наглядом осіб з наявними ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння, перебування під дією психоактивних речовин, вираженого психічного розладу.

“В окремих випадках та за наявності відповідних підстав, передбачених статтею 164 Сімейного кодексу України, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав”, – додав омбудсмен.