flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

8 квітня 2014 року виповнився рік з часу ухвалення Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні»

09 квітня 2015, 14:50

За словами голови ТСК В. Мойсика, Комісія за час своєї роботи виявила порушення присяги в діях 16 суддів, 10 з яких – зі столичних судів, і наполягає на притягненні до відповідальності суддів, що виносили рішення про невмотивовано тривалу заборону мирних зібрань, застосовували запобіжні заходи до учасників Автомайдану у столиці на підставі складених під копірку протоколів інспекторів ДАІ, виносили рішення у нічний час, ігнорували жахливі травми, з якими учасників масових акцій протесту в Києві, Харкові, Дніпропетровську доставляли до зали суду, часто прямо із лікарень, не даючи жодної оцінки діям працівників міліції, відсутності у потерпілих захисників тощо.

8 квітня 2014 року Верховна Рада України на вимогу громадськості ухвалила перший люстраційний Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», який набув чинності 11 квітня 2014 року. На його виконання при Вищій раді юстиції було утворено Тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів судів загальної юрисдикції як тимчасовий посилений захід перевірки суддів, що судили учасників акцій протесту у період з 21 листопада 2013 року по 11 квітня 2014 року.

3 липня 2014 року (після призначення 9 членів Комісії) відбулося перше засідання Тимчасової спеціальної комісії. Відповідно до Закону вона працюватиме 1 рік – до 3 липня 2015 року. 25 квітня 2014 року 5 членів ТСК призначив Пленум Верховного Суду України, 3 червня 2014 року 4членів ТСК призначила на той час Урядовий уповноважений з антикорупційної політикиТетяна Чорновол. Утім, через вихід зі складу ТСК трьох представників від Пленуму Верховного Суду України 5 місяців (із жовтня 2014 року по березень 2015 року) Комісія  не могла працювати. ТСК відновила свою роботу після призначення 5 членів Комісії Верховною Радою України (1 з яких одразу ж склав свої повноваження).

Таким чином, наразі до складу комісії входить 10 осіб, а саме: голова ТСК, суддя ВСУ у відставці Володимир Мойсик, заступник голови ТСК, адвокат Маркіян Галабала, секретар ТСК, адвокат Марина Соловйова, члени ТСК: суддя ВСУ у відставці Микола Лавренюк, адвокати Петро Варишко,  Микола Титаренко, Тетяна Юзькова, юристи Катерина Смирнова, Антоніна Черевко, доцент кафедри цивільного права КНУ ім. Тараса Шевченка Олег Первомайський.

Коментує Володимир Мойсик, голова Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка діє при Вищій раді юстиції:

-         Комісія була утворена відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» і зібралася на своє перше засідання 3 липня 2014 року. За цей час робота Комісії відбувалася нелегко. Відповідно до вимог Закону ТСК  мала б бути швидко сформованою і  протягом одного року дати оцінку діям суддів, що виносили рішення проти учасників масових акцій протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 11 квітня 2014 року.

Але за цей рік Комісія біля 5 місяців не працювала взагалі через не призначення до її складу представників Верховною Радою України (призначення відбулося аж 5 лютого 2015 року). Одночасно тривали декілька судових процесів, у яких зацікавленими особами оскаржувалися і призначення членів Комісії, і регламент, і наші рішення. Попри це і вимушену тривалу перерву в роботі Комісія провела 6 засідань, за результатами розгляду матеріалів перевірки стосовно 21 суддями ухвалили висновки про порушення присяги 16 суддями, що виносили рішення проти учасників Майдану, і направила матеріали до Вищої ради юстиції для ухвалення рішень про їх звільнення з посад. При цьому 10 із 16 висновків стосувалися суддів київських судів: 2 суддів Шевченківського районного суду міста Києва, 2 суддів Дніпровського райсуду міста Києва, 2 – Оболонського райсуду міста Києва, 2 – Київського апеляційного адміністративного суду, по 1 – Солом’янського, Дарницького райсудів столиці, Окружного адміністративного суду міста Києва.

Стосовно 4 суддів Комісією ухвалено висновки про наявність у їх діях ознак дисциплінарного проступку та направлено матеріали для прийняття рішення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Комісія також визнала відсутність ознак порушення закону в діях одного судді.

Таким чином, Комісія наполягає на притягненні до відповідальності суддів, що виносили рішення про невмотивовано тривалу заборону мирних зібрань (пікетування, пішої ходи, демонстрацій, мітингів, зборів тощо) з 1 грудня 2013 року аж по 07 січня 2014 року у м. Києві по вулицях Банковій, Грушевського, Богомольця, на Європейській площі, Майдані Незалежності, у парку «Хрещатий», забороняли відвідувати Київську міську державну адміністрацію, в тому числі й народним депутатам України.

Ми також визнали ознаки порушення присяги у діях суддів, що застосували запобіжні заходи до учасників Автомайдану у столиці на підставі складених під копірку протоколів інспекторів ДАІ, проти суддів, що виносили рішення за вказівкою голови, заступника голови суду, в нічний час, не звертаючи жодної уваги на жахливі травми, з якими учасників масових акцій протесту в Києві, Харкові, Дніпропетровську доставляли до зали суду, часто прямо із лікарень, або доставляли випадкових перехожих, не даючи оцінки цим звірствам працівників міліції, відсутності у потерпілих захисників тощо.

Водночас, Комісія ретельно ставиться до кожного судді. Ми не вважаємо суддю винним ще до початку засідання, вислуховуємо суддів, які приходять особисто, чи діють через адвоката. Ми завжди ухвалюємо висновки лише на підставі тих матеріалів, які є в розпорядженні Комісії, і тих дій, які вчинили судді в кожному конкретному випадку.

Наразі на розгляді Комісії знаходяться матеріали перевірок стосовно 357 суддів. І на жаль, аналізуючи справи суддів, що судили майданівців, ми бачимо підтвердження системності дій і правоохоронних органів, і суддів щодо придушення масових протестів у різних містах України. Думаю, що довести до логічного завершення перевірки суддів, які, фактично, вчинили злочин проти власного народу, – це основне призначення нашої Комісії. Але це лише початок на шляху змін.  Відновлення авторитету судової влади в Україні має стати справою честі нашої держави.

 Відділ взаємодії зі ЗМІ

Фотогалерея

Під час засідання Тимчасової спеціальної комісії Адвокат Ростислав Кравець представляв інтереси суддів Дніпровського районного суду міста Києва Владислави Макарчук та  Миколи Чауса Члени ТСК Антоніна Черевко та Олег Первомайський Члени ТСК адвокат Катерина Смирнова, юрист Антоніна Черевко та доцент кафедри цивільного права КНУ ім. Тараса Шевченка Олег Первомайський У перерві засідання ТСК