flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили питання гендерної рівності

04 квітня 2018, 11:31

2 квітня 2018 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів зустрілася з консультантами структури «ООН-Жінки» в Україні.

Учасники зустрічі обговорили можливості й перспективи системи правосуддя просувати та захищати права жінок в Україні відповідно до Заключних зауважень Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (далі – зауваження КЛДЖ) та інших міжнародних договорів з прав людини.

Надія Стефанів зазначила, що серед новопризначених суддів Верховного Суду майже половина – жінки. Крім того, основні керівні посади – Голови ВС та керівника апарату ВС, вперше обіймають жінки.

Серед головних завдань, які стоять перед суддями ВС, можна виокремити необхідність забезпечення єдиної судової практики щодо розгляду справ, пов’язаних з домашнім насильством, гендерної рівності та дотримання прав жінок. На думку судді ККС ВС, це пов’язано з новими змінами до КК України та інших процесуальних кодексів, а також з наявністю гендерних стереотипів в українському суспільстві, які часто впливають на сприйняття жінки в суспільстві.

Міжнародний консультант Ейлін Скіннідер та національний консультант Андрій Вишневський приділили увагу діяльності Всеукраїнської асоціації жінок-суддів України, яку очолює Надія Стефанів, та розвитку освітніх програм для суддів за напрямом «Захист прав жінок».

На завершення зустрічі сторони висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю.

У заході також взяла участь начальник відділу міжнародно-правової взаємодії  ВС Ліна Губар.

Довідково: структура «ООН-Жінки» в Україні працює для підтримки Уряду та громадянського суспільства в напрямі розвитку гендерної рівності та реалізації національних і міжнародних зобов’язань щодо прав жінок, таких як зауваження КЛДЖ, «Пекінська декларація» та «Платформа дій», Резолюція Ради Безпеки ООН 1325(2000) «Жінки, мир, безпека» та інші.

У відповідь на виявлену потребу та відповідно до свого глобального мандата структура «ООН-Жінки» в Україні виконує ряд ініціатив, спрямованих на підтримку системи правосуддя, з особливою увагою до дотримання зауважень КЛДЖ.