flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КСУ Станіслав Шевчук наполягає на скоординованих діях усіх гілок влади задля захисту прав людини

07 травня 2018, 12:37

5 травня Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук провів робочу зустріч з головою депутатської фракції політичної партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко, яка відгукнулася на ініціативу проведення робочих зустрічей з керівниками парламентських фракцій та груп з метою обговорення питань, пов’язаних із законодавчою діяльністю.

Під час зустрічі співрозмовники зупинилися на проблемах реального забезпечення конституційних прав і свобод людини і громадянина та підвищенні стандартів законотворчості.

Голова КСУ Станіслав Шевчук наголосив, що у органів державної влади спільне завдання – захищати Конституцію України та права людини. Тому, зазначив він, важливо створити відкритий діалог, з метою зміцнення авторитету Основного Закону держави. «Українська Конституція має бути сакральним документом, спрямованим на служіння людині», – підкреслив Станіслав Шевчук.

На думку Голови Суду запровадження інституту конституційної скарги є революційною подією у сфері захисту прав людини, оскільки людина отримала змогу безпосередньо звернутися до Конституційного Суду України для захисту своїх конституційних прав, порушених законом.

На сьогоднішній день до Конституційного Суду України подано більше 600 конституційних скарг, що вказує, зокрема, на необхідність удосконалення українського законодавства. Однак більша частина поданих скарг повернута заявникам через невідповідність вимогам закону «Про Конституційний Суд України». Це свідчить про важливість «не лише наділити людину можливістю захистити свої права, а й навчити її, як правильно цей механізм захисту використовувати». В цьому контексті виникає потреба у підвищенні рівня правової освіти і культури населення.

Необхідно розуміти, що рішення за конституційною скаргою матиме колосальний ефект, зауважив Станіслав Шевчук, оскільки, воно стосуватиметься не лише конкретної особи, яка скаржиться, а всіх осіб, на яких поширюється дія цього закону. Крім того, важливо гарантувати людині, яка постраждала, поновлення її прав, зокрема, задовольнивши моральну та матеріальну шкоду.

Голова Суду зазначив, що два з чотирьох рішень КСУ, ухвалених у цьому році, стосуються неконституційності законів. «Це вперше в історії Суду, коли закони було визнано неконституційними в цілому через порушення процедури їх розгляду та ухвалення», – додав він.

У цих рішеннях Конституційний Суд України звернув увагу на системний, грубий характер порушень конституційної процедури розгляду й ухвалення законів, які істотно вплинули на остаточний результат прийняття цих законів. Він наголосив на важливості дотримання норм Конституції України з боку держави. «Обмежена Конституцією влада робить державу набагато сильнішою, і тому конституційні суди створюються не випадково», – підкреслив Станіслав Шевчук. Він додав, що місія Конституційного Суду України – захищати Основний Закон держави.

Голова депутатської фракції політичної партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила вдячність Конституційному Суду України в цілому та Голові Суду особисто за велику роботу на користь захисту прав людини.

«Ви поставили перед собою складне завдання – відновлення довіри до Суду. Сьогодні Ваша відкритість вражає», – зазначила  Юлія Тимошенко. Вона підкреслила, що це завдання може бути досягнуто найближчим часом, якщо Суд продовжуватиме йти обраним шляхом.

Юлія Тимошенко висловила готовність зі свого боку підтримувати Суд та робити спільні кроки для посилення законотворчої функції Верховної Ради України.

На завершення зустрічі Голова КСУ подякував Юлії Тимошенко за підтримку ініціативи Суду та розуміння важливості запровадження діалогу між гілками влади задля досягнення спільної мети – захисту прав людини. Авторитет та незалежність, на думку Станіслава Шевчука, будуються на взаєморозумінні та скоординованих діях усіх гілок влади задля забезпечення стабільності суспільних відносин у державі. «А довіра людей буде для нас найвищою винагородою», – констатував він.