flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Діє Закон про штрафи за незаконне використання атрибутів Нацполіції

02 листопада 2018, 12:25

2 листопада 2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання найменування та ознак належності до Національної поліції України».

 

Законом встановлює, що «поліція» є скороченим найменуванням Національної поліції України. Ознаками належності до поліції є символіка поліції, однострій поліцейських, спеціальні звання, відомчі відзнаки, спеціальний жетон та службове посвідчення поліцейського.

 

Використовувати найменування поліції або похідних від нього, у тому числі іноземною мовою, та ознак належності до поліції можуть лише поліцейські. Використання атрибутів в інших випадках дозволяється лише за рішенням керівника поліції.

 

Закон вносить зміни до глави 15 «Адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління» Кодексу України про адміністративні правопорушення, доповнивши її новою статтею 1843 «Незаконне використання найменування та ознак належності до Національної поліції України».

 

За незаконне використання фізичною особою ознак належності до Національної поліції України (за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України), у тому числі на транспортних засобах, накладається штраф від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Те ж порушення (у тому числі викладення ознак належності іноземною мовою, на одязі, транспортних засобах, будівлях, бланках документів), вчинене органами державної влади чи місцевого самоврядування, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями, а так само громадськими об’єднаннями, карається штрафом від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Аналогічні дії, вчинені протягом року повторно, передбачають штрафи для фізичних осіб у розмірі від 3 до 4 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для ФОП і посадовців – від 4 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.