flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З'явився повний текст рішення суду, яке визнає незаконність тарифів на газ

18 березня 2019, 15:52

Сьогодні, 18 березня, було отримано повний текст рішення Окружного Адміністративного суду міста Києва у справі 826/9665/16, в якій Юлія Тимошенко, «Тарифна мобілізація» та інші оскаржували ціну на газ, підняту ще у квітні 2016 року.

Про це на свої сторінці у Фейсбук написав юрист Олександр Трохимець, офіційний представник Юлії Тимошенко у «тарифних» судових процесах проти уряду та НКРЕКП.

«Рішення суду прекрасне!!! Суд врахував всі наші аргументи та визнав підвищення ціни на газ незаконним з самого початку. Тобто дав право нам повернути свої гроші та заявити компенсацію за понесені збитки. Про це суд зазначив у своєму рішенні:

«Колегія суддів зазначає, що визнаний у судовому порядку акт нечинним водночас втрачає свою силу та породження ним юридичних наслідків. Однак, в період часу з моменту його прийняття і до моменту визнання його судом незаконним та нечинним він діяв та породжував певні правові наслідки.

Між тим, судове рішення має поновлювати право особи до такого стану, яким воно було до моменту вчинення правопорушення та усувати негативні наслідки дії незаконних актів.

Так, особи, права та охоронювані законом інтереси, яких порушувалися протиправним актом, що визнаний нечинним, у подальшому мають право звертатись до уповноважених органів для відновлення своїх порушених прав.»

Крім того суд визнав ціну на газ для населення економічно необґрунтованою та відкинув експертний висновок КНДІСЕ (входить в структуру Мін‘юсту), який очевидно був заангажований:

«Представники Кабінету Міністрів України не обґрунтували суду чому саме застосовано розрахункову ціну прогнозованої ціни на природний газ на німецькому газовому залі (NCG) (так звана формула Дюссельдорф Плюс).

Відтак, суд критично ставиться до пояснень експертів та висновку 4687-4689/17-45 (Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України), оскільки останній містить посилання лише на інтернет ресурси без врахування складових щодо собівартості газу власного видобутку та його транспортування.

Таким чином, суд вважає, що граничні роздрібні ціни на природний газ для споживачів на єдиному рівні у розмірі 6‘879 гривні за 1000 куб. метрів (...) є економічно необґрунтованими і не можуть встановлюватися КМУ лише на виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ без врахування всіх обставин, що мали значення для прийняття оскаржуваного рішення, у т.ч. економічного характеру, та існуючого правового регулювання процедури прийняття такого роду актів».

На думку юриста, з такими формулювання у Кабінету Міністрів України немає жодного шансу в суді апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга може бути подана протягом 30 днів з дня отримання повного тексту рішення суду.