flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дату набуття чинності Закону про кримінальні проступки змінили

05 грудня 2019, 11:40

3 грудня 2019 року Верховна Рада схвалила Закон України «Про внесення змін до Розділу ІІ «Перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 р. №2617-VІІІ (щодо відтермінування часу вступу в дію) (проєкт № 2155).

Зазначимо, Закон про спрощення досудового розслідування, який вводить інститут кримінального проступку, мав набути чинності 1 січня 2020 року.

У тексті вище згаданого проєкту цю дату пропонувалося перенести на рік – до 1 січня 2021 року.

Однак, як пише «Укрінформ», депутати схвалили, що інститут кримінальних проступків вступить у дію 1 липня 2020 року.

Нагадаємо, кримінальний проступок є діянням (дією чи бездіяльністю), за вчинення якого передбачене покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51 тис. гривень) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Водночас злочини поділяються залежно від строку покарання у вигляді позбавлення волі та розміру штрафу: тяжкі та особливо тяжкі.

До кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини як некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами  без мети збуту, хуліганство тощо.

Додамо, за порушення норми про керування транспортом у стані сп’яніння тепер каратимуть як за кримінальний проступок (покарання - штраф 17-34 тис. грн і заборона керувати до трьох років; а при повторному порушенні - до 51 тис. грн із забороною керувати від 2 до 3 років).